Zöldhulladék égetése:

A Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint Budapesten 2011. december 1-jétől tilos avart és kerti hulladékot égetni. Van viszont más megoldás a zöldhulladék kezelésére!

A közgyűlés döntése szerint égetni kizárólag 2011. november 30-ig lehetett.
2011. december 1-je óta avart és kerti hulladékot égetni TILOS!
2010 tavaszán módosították a környezetvédelemről szóló törvényt: ezáltal Budapesten az avar-, és kertihulladék-égetés szabályozása kizárólagosan a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe került. Ez azt jelentette, hogy a kerületeknek hatályon kívül kellett helyezniük erről szóló rendelkezéseiket. A Fővárosi Közgyűlés rendeletben határozta meg a kertihulladék-égetés rendjét. Ez a rendelet érvényes valamennyi kerület, így Budafok-Tétény és Újbuda lakóira is. Ennek értelmében égetni a továbbiakban már nem szabad!
A döntést környezetvédelmi indokok vezérelték. Egy átlagos kerti tűzben (100 kg zöldhulladék), melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, nagy mennyiségben keletkezik fulladást okozó szén-monoxid, rákkeltő részecske és szénhidrogén, tüdőkárosító nitrogén-oxid, és az egyik legmérgezőbb anyag amit beszívhatunk, a benz-a-pirén.

A kertekben keletkezett avar, gally, zöldhulladék kezelésének szabályos és környezetbarát módja:

elsősorban a komposztálás (egy útmutató elérhető pl. itt),
másodsorban a zöldjárat jelenthet megoldást: a zöldhulladékot a háztartási hulladéktól elkülönítetten, Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. által forgalmazott, erre a célra szolgáló zsákban lehet gyűjteni, melyet a közszolgáltató elszállít (információk az FKF honlapján találhatók).

Aki a tiltás ellenére avart és/vagy kerti hulladékot éget, az szabálysértést követ el, amely 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

A járda- és ároktakarítás a lakóingatlan tulajdonosának a feladata. Égetni azonban nemcsak a kertben, illetve udvaron tilos, azt közterületen sem lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .