Bogáti-Hajdú villa

Ez a bejegyzés több mint 30 napja frissült utoljára. A benne olvasható információk már elavultak lehetnek!

A villa egy XIX. század végén épült vadászkastély Rákoscsabán, nem messze a pataktól.

Az épületet az 1890-es években Rákoscsabán, az akkor még különálló településen építette Bogáti-Hajdú Imre, akkori táblabíró. Az épülete eredetileg romantikus stílusban épült meg neogótikus elemekkel díszítve.

A terület akkor még mocsaras volt, így a villát a francia példák alapján lábakra építették. Építés előtt amocsarat lecsapolták, feltöltötték, majd a talajt próbálták megszilárdítani. Az utóbbi nem sikerült túl jól, ezért is kapta a süllyedő-kastély nevet.

A II. világháború után állami kezelésbe került, karbantartására nem költöttek, így lassan romlásnak indult az épület. Elbontásra került az előcsarnok, vele együtt a tetőterasz és az oldalszárnyak attikafalai is. 1965-ben elindul a felújítása, átépítése. Ez azzal járt, hogy az összes stílusjegyét elvesztette, lebontották a hátsó tornyát, a terasz és a lépcsők védfalait, több ablakot befalaztak, a kovácsoltvas tetődíszeket eltávolították, az oldalsó teraszokat is befalazták. A vakolat díszeit is eltüntették, végül pedig egyszínű fehérre festették le. Belső tere is átépítésre került, 3, komfort nélküli szociális lakást hoztak benne létre.

Bár folyamatosan lakott az épület, a tulajdonos nem törődtek az épülettel, ezért a felújítás eltelte óta nem nyúltak az épülethez, így műszaki állapota erősen leromlott. A rendszerváltás után Rákosmente Önkormányzatához került, jelenleg ők a tulajdonosai. Az épület fővárosi védettséget élvez.

Az önkormányzat többször megpróbálta már eladni az épületet, de értékbecslőik valahogy mindig elfeledkeznek arról, hogy az épület jelenleg lakott, így az kevesebbet ér, mint ha lakatlan lenne. (Amennyiben lakottan adja el az önkormányzat, a lakók kártalanítását az új tulajdonosnak kellene állnia.) Sok terv volt már, pl irodaépületként is akarták hasznosítani, felmerült sportszállóként való hasznosítása, vagy lovaspanzió, esetleg kastélyszállóként való üzemeltetése is. De eleddig nem talált gazdára.