Épülhet a Sportcsarnok!

Ez a bejegyzés több mint 30 napja frissült utoljára. A benne olvasható információk már elavultak lehetnek!
Forrás: Riz Levente / Facebook

Riz Levente, kerületünk polgármestere a következőképp számolt be Facebookon a korábban beígért sportcsarnok megépítéséről:

„Zöld utat kapott a rákosmenti sport- és rendezvénycsarnok

Szívügyem, négy éve dolgozom a megvalósításán. 2012-2014 között országgyűlési képviselőként készítettem elő a megállapodást a magyar kormánnyal, Orbán Viktor miniszterelnökkel a rákosmenti sport és rendezvénycsarnok felépítésének állami finanszírozásáról. Három minisztériummal, számos államtitkárral, főosztályvezetővel, munkatárssal egyeztettünk le minden apró részletet. Idén a kormány több döntést hozott a miniszterelnöki ígéretnek megfelelően: a legfrissebb határozat 2,5 milliárd forint biztosításáról szól, amely december 17-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A beruházáshoz így már 3,6 milliárd forint állami támogatás áll rendelkezésünkre.

Ez a fejlesztés sokéves álom Rákosmentén. 1990 óta a különböző kerületi képviselő-testületek több határozatot is hoztak szükségességéről, de a megvalósítás végül elmaradt. A létesítmény hiánya egyértelmű: városrészünk demográfiai helyzete folyamatos növekedést mutat, megszakítás nélkül, évről-évre növekszik a lakók száma,

Forrás: Riz Levente / Facebook

már közel 90 ezren vagyunk. Az aktív korúak aránya budapesti viszonylatban kiemelkedően magas, egyre több a fiatal, többgyermekes család a kerületben, ugyanakkor a sportolásra, a szabadidő aktív eltöltésére korlátozottak a lehetőségek, iskolai tornatermeink 100%-os kihasználtsággal működnek, a fokozódó igényeket a jelenlegi infrastruktúra nem képes kielégíteni.
A kerületben jelenleg 54 sportegyesület működik 23 sportágban, de az egyesületek közül pusztán 5 rendelkezik kisebb sportlétesítménnyel, így egyes szakágak sportegyesületei mérkőzéseiket kénytelenek más kerületben lebonyolítani.

A kelet-budapesti régióban és a környező agglomerációban a mai napig nincs olyan multifunkcionális sportcsarnok, amely mind a tömegsport és a versenysport igényeit kielégítené, egyúttal helyet biztosítana nagyobb közösségi rendezvényeknek.

Ezt a hiányt most pótolni fogjuk. A külső megjelenésében is egyedi, 1500 fix ülőhelyes, környezettudatos, megújuló energiával működő „zöld” épület Budapest ékessége lesz. Lehetőséget ad a rákosmenti iskoláknak, egyesületeknek a sportfoglalkozásokra, teret nyújt élvonalbeli sportesemények megrendezésére. A versenytér méreteinek köszönhetően számos sportág edzéseinek, versenyeinek szolgálhat helyszínül, illetve nemzetközi tornáknak, edzőtáboroknak adhat otthont. A teljesség igénye nélkül a sportágak: asztalitenisz, birkózás, judo, kézilabda, kosárlabda, futsal, floorball, röplabda, súlyemelés, torna, vívás.

Forrás: Riz Levente / Facebook

A versenysportok felhasználásán túl, a multifunkcionális csarnok három részre osztva egyidejűleg alkalmas lesz iskolai diáksportra, egyesületek tömeg-, és szabadidősport programjaira.
A sportkomplexum lehetőséget biztosít egyéb közösségi, társasági jellegű rendezvények lebonyolítására is, többek között iskolai rendezvényekre, szalagavatókra, kiállításokra, koncertekre, konferenciákra, különböző vásárok megtartására.
A csarnok földszintjén táncterem, mászó terem boulder és alpin falakkal, edző-fitneszterem, tekepálya, vendéglátóhely, üzletek épülnek. Sportolás előtt/után kisebb vizes létesítmény, wellness szauna, sókamra, gőzkabin, masszázs is rendelkezésre fog állni. Az épület külső környezetében a tervek szerint teniszpályákat, streetball-pályát, kis- és nagy futballpályát, futókört hozunk létre, megépül a szükséges mennyiségű új parkolóhely, a Kaszáló utca-Pesti út találkozását lámpás csomóponttá alakítjuk át.
Az építési munkálatok várhatóan 2017 végén megkezdődnek, a befejezés dátuma 2019. május 31.”