Óraátállítás – 2016 nyári időszámítás

Ez a bejegyzés több mint 30 napja frissült utoljára. A benne olvasható információk már elavultak lehetnek!

Idén különleges napra, húsvét vasárnapra esik az óraátállítás időpontja, éjjel kettőkor kell három órára átállítani az órákat, így egy órával kevesebbet alhatunk. A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart. A BKK menetrendjében a 2:00 és a 2:59 közötti indulások kimaradnak. Kerületünket érintő menetrendi változások:

  • 956-os autóbusz: az 1:29-kor Hűvösvölgyből induló autóbusz csak Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedik, ahova – a nyári időszámítás szerint – 3:45-kor érkezik meg. A Széll Kálmán tér M-től 2:04-kor Hűvösvölgybe induló menet nem közlekedik.
  • 980-as autóbusz: a menetrend szerinti, Dél-pesti autóbuszgarázstól való 2:51-es indulás elmarad, a Rákoskeresztúr, városközponttól való 2:54-es pedig – még a téli időszámítás szerint – egy órával korábban, 1:54-kor indul, de 3 órától már a nyári időszámításba érve menetrend szerint közlekedik. Az 1:42-kor a Dél-pesti autóbuszgarázstól induló járat 9 perccel később közlekedik.
  • 990-es autóbusz: a Normafától a téli időszámítás szerint 1:49-kor induló járat csak Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedik, a 2:49-es pedig elmarad. A 2:48-kor induló, keresztúri körforgalomban közlekedő járat – még a téli időszámítás szerint – egy órával korábban, 1:48-kor indul, de 3 órától már a nyári időszámításba érve menetrend szerint közlekedik.

Bevezetésekor energiamegtakarítással érveltek, de manapság sokan vitatják az óraátállítás hasznosságát. Az ellenzők szerint az első napokban a szervezetet megviseli, így csökken a koncentráció, több baleset következik be, illetve a szívbetegeket is megviseli, 10%-kal nő az infarktusos esetek száma. A támogatók szerint viszont azzal, hogy később sötétedik, kevesebb lesz a baleset, és csökken a bűncselekmények száma is. (Pl. lopás, rablás, betörés.)