Rákoskerti Makovecz templom

Ez a bejegyzés több mint 30 napja frissült utoljára. A benne olvasható információk már elavultak lehetnek!

Budapest első Makovecz Imre által tervezett temploma Rákosmentén épül

December 23-án döntött a magyar kormány a Makovecz Imre építész hátrahagyott életművének gondozását ellátó Makovecz Alapról, és egyes, a mester által tervezett épületek felújításának vagy megépítésének finanszírozásáról.
Kezdeményezésünkre a kabinet úgy határozott, hogy 520 millió forint támogatást kíván biztosítani az első budapesti, Makovecz Imre által saját kezűleg tervezett templom megvalósítására, amely Rákoskerten, a Tiszaörs utcában épül meg.

Köztudott, hogy a Makovecz Imre által megálmodott templomok közül számos felépült Magyarországon és külföldön, de a fővárosban eddig nincs megvalósult Makovecz-templomterv.
Rákosmente Budapest 90 ezres lélekszámú kerülete, amelyen belül Rákoskert városrész jelenleg nem rendelkezik templommal. Régi vágyukat kívánták teljesíteni a helyi polgárok, amikor az ezredfordulón templomépítő alapítványt hoztak létre. Az alapítvány tagjai kezdetben ökumenikus, később református templom építését tűzték ki célul, a helyi református közösséggel együttműködésben.
Rákosmente Önkormányzata, kérésüket teljesítve, térítésmentesen telket biztosított erre a célra és elfogadta a templom elhelyezését lehetővé tevő szabályozási tervet. Az alapítvány kurátorai Makovecz Imrét kérték fel a templom terveinek elkészítésére, aki a terveket ingyenesen elkészítette. A templom alapkő-letételére 2009 augusztus 23-án került sor, amely eseményen a mester személyesen részt vett.
2013-ban az építtető Budapest-Rákoscsabai Református Egyházközség megkapta a templomra a jogerős építési engedélyt, az altemplomhoz a kiviteli terv is elkészült, az építkezés megkezdésére azonban a szükséges anyagi források hiánya miatt eddig nem kerülhetett sor.
A templom mintegy 800 nm-es alapterületű templomtérrel, hitéleti közösségi helyiségekkel, urnatemetésre alkalmas altemplommal, lelkészi lakással, harang-toronnyal rendelkező szakrális épület. Mivel magaslaton áll, városképi jelentősége is kiemelkedő.
Megépülésével egyrészt teljesül a helyi polgárok sok évtizedes lelki igénye, másrészt Budapest és XVII. kerülete, Rákosmente gyarapodik egy idegenforgalmi szempontból is jelentős Makovecz-alkotással, a mester életműve pedig kiegészül az egyik utolsó hiányzó darabjával, egy fővárosi templommal.

Forrás: Riz Levente / Facebook

Látványtervek:

2 thoughts on “Rákoskerti Makovecz templom

Comments are closed.