Mi a helyzet a Pesti úti idősek otthonával?

Ez a bejegyzés több mint 30 napja frissült utoljára. A benne olvasható információk már elavultak lehetnek!

A járvány alatt 176 idősotthonban volt magasabb a halálozás, mint a Pesti úti Idősotthonban!

Az első hullám alatt világszerte az idősotthonokban alakultak ki súlyos gócpontok, ahol magas volt a halálozás is. Akkoriban a kormánymédia szinte csak a Pesti úti idősotthonnal foglalkozott. A hecckampány akkor ért véget, amikor kiderült, hogy az idősotthonokba a kórházakból visszakerült idősek juttatták be a betegséget. Már akkor kérte a főváros vezetése, hogy teszteljék az időseket, de a kormány a költségekre hivatkozva nem támogatta ezt, miközben milliónyi tesztet vettek korábban Kínából.

Karácsony Gergely több pontos intézkedést vezetett be az idősotthonokban, ebben előírva a fertőtlenítést, izolációt, lefektetve a védekezés új szabályait. Kérte Kásler Miklóstól, hogy országos szinten vezessenek be j szabályokat, amit közösen jelölnék ki a működtető önkormányzatok, magáncégek, az állam, és az egyház. Erre sajnos csak kioktató válasz jött, az állam mindent jól csinált az első hullám alatt, bezzeg Budapest …

A járványban idén márciusig 4000 idős ember hunyt el az ország szociális otthonaiban. A második hullám végéig minden 4. áldozat ilyen intézmény lakója volt. Az itt bekövetkezett halálesetek 96%-a a második hullámban történt, köszönhetően az időben meg nem hozott védekezésnek az állam részéről.
– Eközben a fővárosi fenntartású intézményekben volt a legkevesebb haláleset a második hullám alatt. A többi fenntartású, tehát állami, magán, vagy egyházi intézményekben arányaiban kétszer annyian haltak meg.
– A fővárosi intézményekben az első és a második hullám alatt összességében is jobbak az arányok az országos átlaghoz képest.
– az országban összesen 176(!) olyan idősotthon van, ahol magasabb volt a halandóság, mint az ország egyik legnagyobb idősotthonában a Pesti úton.

Forrás: Karácsony Gergely / Facebook