Beszámoló az augusztus 15-én megtartott íjászatról a szervezőktől

Ez a bejegyzés több mint 30 napja frissült utoljára. A benne olvasható információk már elavultak lehetnek!

2015. augusztus 15-én 79 örömíjász részvételével befejeződött a Nyári örömíjász versenysorozat a Turulmezőn. A versenysorozatra az ország minden tájáról érkeztek az íjászok, akik a Rákosmenti Turul Szittya Íjászok meghívását elfogadva, az egész napot Rákosmentén töltötték. Az íjászversenyen régi és új versenyzők próbálták ki tudásukat, ahol új barátságok szövődtek, kicsik és nagyok együtt próbálták eltalálni az ügyességi és a mókás célokat.

A verseny mottója: Íjászat – Mindenki mosolyáért.

A versenyen kerületi íjászok, illetve egyesületi tagjaink is remekeltek: Lovag Penovácz Attila longbow íjjal versenyzett, és tiszteletreméltó férfi kategóriában 1. helyezést, Fodor Péter tradicionális íjjal versenyzett, és mini fiú kategóriában 508 ponttal 1. helyezést ért el. Péter 1,5 hónapja tanul íjászkodni. Zlatnik Gergő tradicionális íjjal versenyzett, serdülő kategóriában 3. helyezést ért el, valamint Rákosy Levente tradicionális íjjal, felnőtt férfi kategóriában 2. lett, illetve Liptai Mária Magdolna szintén tradicionális íjjal, tiszteletreméltó nő kategóriában 1. lett.

Tök községből 9 olyan versenyző érkezett, akik még nem jártak a Turulmezőn. Az Ő véleményüket szeretnénk megosztani: „ab Thewkiorum nos defendas iaculis””a Tökiek nyilaitól óvj meg minket” A Turul mezei nyári örömíjász versenysorozat 3. forduló A visegrádi verseny élményein felbuzdulva újabb kihívást kerestünk a Nyakashegyi Íjászok számára, így bukkantunk rá a Rákosmenti Turul Szittya Íjászok által szervezett Turulmezei íjászverseny-sorozatra, amelynek a 3. fordulóján vettünk részt 08.15-én szombaton. A Turul Mező, Rákosmentén, Budapesten található, itt rendezte meg újabb versenyét a Rákosmenti íjászegyesület. Ez a verseny a visegrádi vadászíjász versenytől lényegesen különbözött, sokkal inkább állt közelebb a gyerekekhez, a megtett távolságot, a terepet és a célok kialakítását tekintve is. A mostani verseny témája a tenger volt így a vesszőfogókon nagyon ötletes és vicces célok kerültek felfestésre, pl Posseidon istent is lehetett és kellett lőni. A verseny 25 célból, célonként 3 lövésből állt, azaz a gyerekek a verseny alatt kb. 1.125 kg-ot mozgattak meg összesen. Nagy öröm volt látni, hogy kis versenyzőink közül többen új íjjal érkeztek, és a szülők ismét elkísérték őket. Az időjárás most sem volt kegyes a versenyzőkhöz, hiszen egész nap 35°C körüli hőmérsékletben és néhol tűző nap alatt versenyeztek. A lebonyolítás hibátlan volt, a szervezők úgy fogadtak minket, ismeretlen újoncokat, mintha régi barátok lettünk volna, ezt ezúton is köszönjük a szervezőknek. A verseny szabályai már ismertek voltak a srácok előtt, így már kérdések nélkül igazi „veteránként” álltak a kijelölt lőállásokhoz. Az edzések és a gyakorlások meglátszottak rajtuk nagyon szépen kidolgozott találatokat láttunk, nagyon sok 10-es volt közöttük. A pálya gyermekbarát kialakítása okán az egész verseny nagyon jó hangulatban és pozitív élményekkel telve telt el, a 10.30-as kezdéstől a 15 órai befejezésig. A verseny után a szervezők ebéddel kedveskedtek a versenyzők számára. Az ebéd és az eredményhirdetés között lufi kilövő sorverseny megrendezésére került sor, ahol is a Nyakashegyi Íjászok 2 csapatot is ki tudtak állítani, amelyből az egyik tiszta gyermekcsapat volt, akik igazi harcoshoz méltóan, minden megilletődöttség nélkül álltak ki a később, ebben a versenyben 2. helyezést elért felnőtt (!) csapat ellen. A második csapatunk, 2 felnőttel a soraiban az első fordulóból tovább jutott, későbbi győztes búcsúztatta őket.

Az eredményhirdetést nagy izgalommal vártuk, hiszen a felíró lapokon látszódott, hogy a gyermekek nagyon szépen lőttek. Minden kis versenyzőnk dobogós lett, és két első helyet is szereztünk: Mini tradicionális kategória Nyíri Bálint 2. hely Gyerek lány vadászreflex kategória: Áy Kata 2. hely Serdülő lány vadászreflex kategória: Nyíri Zsófia 1 hely Gyerek fiú vadászreflex kategória: Áy Hunor 1. hely, Fényes Ákos 2. hely Serdülő fiú vadászreflex kategória: Fényes Balázs 2. hely.

Az eredményhirdetés után a versenyzők között sorsolásra került sor, amelynek díja egy gyönyörű sámán dob volt. Itt is szerencsések voltunk, hiszen a sorsolás a Nyakashegyi Íjászoknak kedvezett, Áy Hunor nevét húzták ki a dobozból, aki egy első hely mellé egy sámán dobot is nyert ezen a versenyen. Gratulálunk a kis versenyzőinknek, akik ismét településünk hírét öregbítették. Az első helyezettjeink olyan pontszámot értek el, amelyekkel már a felnőtt mezőnyben is az első negyedben szerepeltek volna, nekik külön is gratulálunk.” A verseny végén abszolút győzteseket is hirdettünk. Akik a nyári fordulóban (3 verseny) a legtöbb pontszámot érték el, serleget, illetve tradicionális íjjal legtöbb pontszámot elérő versenyző egy honfoglaláskor szablya hiteles másolatával büszkélkedhet szombat óta. Kisorsolásra került – mint minden versenyünkön – egy gyönyörű táltosdob is, a gyerekek pedig plüssfigurákkal gyarapíthatták az otthoni gyűjteményüket.

Zlatnik Zsuzso