Kijárási korlátozás enyhítés

Ez a bejegyzés több mint 30 napja frissült utoljára. A benne olvasható információk már elavultak lehetnek!

Bár jó egy hete tudta mindenki, hogy Budapesten is jönni a kijárási korlátozás enyhítése, a kormány húzta-halasztotta a bejelentést. Csütörtökön elsőre csak Pest megyére hirdetett enyhítést, ami a vidékivel megegyező lett. Biztosak lehetünk abban, hogy a főpolgármesterre történő mutogatás, és a rá tett rosszízű megjegyzések mind a hangulatkeltést szolgálták.

Az időhúzás szerda óta ment. Már akkor pedzegették az operatív törzs tájékoztatóján, hogy Budapesten is jön az enyhítés, de azt mondták, hogy a kormányülésen aznap döntenek majd. Csütörtökön a kormányinfón csak a Pest megyei enyhítéseket jelentették be, Budapestet elnapolták. Pedig a döntés ekkor már megvolt. De azt mondták, Karácsony nem tudott egyértelmű választ adni az enyhítésre. Persze, mert a kormány nem ért mást, csak az egyszerű inge/nem válaszból, ha valaki 15 oldalas tervet küld a nyitás folyamatáról, akkor azt nem tudják feldolgozni. Végül azt mondták, hogy csütörtök 15 óráig várják a főváros polgármesterei valamint a főpolgármester véleményét, észrevételeit. Ezt kiértékelve hozták meg a döntést végül. Elvileg.

[adrotate banner=”3″]

Szóval vasárnap éjféltől Budapesten is feloldják a korlátozást. Lehet, menni már a parkokba, nyithatnak az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai, (bent még nem lehet fogyasztani,) nyitnak a játszóterek (bár ezt nem a kormány, hanem a polgármesterek zárathatták be.) Meg lehet tartani az istentiszteletek, az esküvőket, június 15-től már a lakodalmakat is, amennyiben 200 fő alatt vesznek rajta részt.
Kinyithatnak a strandok, fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok.

Ami marad: – kötelező maszkviselés tömegközlekedési járműveken, boltokban
– 65 év felettiek csak 9-12 között mehetnek vásárolni, mások ebben a sávban nem
– a piacok nyitvatartását az önkormányzat szabályozhatja, ahogy az idősek sávját is eltolhatja
– megfelelő (1,5m-es) távolságtartás