Hóesés, mit tegyél?

Ez a bejegyzés több mint 30 napja frissült utoljára. A benne olvasható információk már elavultak lehetnek!
Illusztráció
Fotó: Borbás Gábor

Idén most először esett nagyobb mennyiségű, megmaradó hó.

Fontos tudni, hogy hóesés esetén a lakóház tulajdonosának kötelessége a járdák síkosságmentesítése. Súlyos büntetésre számíthat az, aki a síkosságmentesítést fás szárú növények közelében sóval végzi. Ez ugyanis környezetvédelmi okokból tilos, így 50 000 Ft-os büntetés is járhat érte. Nem mellesleg károsítja a betont, az aszfaltot, háziállataink lábait , autónk alkatrészeit, és lábbelinket is.  Használjunk egyéb, alternatív síkosságmentesítőket. Ilyen az elbomló faforgács, fahamu, sóder, homok.

Hogy ki végezze a takarítást?

Családi házaknál egyértelmű, hogy a ki a tulajdonos, így nekik kell elvégezni. Tévedés azt gondolni, hogy társasház esetén a közös képviselőt terhelő feladat a hólapátolás, a társasházakról szóló törvény ugyanis ezt a feladatot nem írja elő számukra, így a társasházi tulajdonosok egyetemlegesen felelősek egy esetlegesen bekövetkező baleset esetén. Viszont lehetőségük van a lakóknak alvállalkozói szerződést kötni a feladatra akár egy céggel, akár magával a közös képviselővel.

Közlekedés

Havazás esetén olyan gépjárművel ne indulj útnak, amin nyári gumi van! Ezzel ugyanis egyrészt balesetveszélyes a közlekedést,másrészt lassabb haladást tesz lehetővé, így feltartod azokat, akik téli gumival rendelkező autóval a téli körülmények között is jól tudnának közlekedni.